Strona 1 z 1

[6300/6500] Hard reset, usuwanie danych z telefonu

PostNapisane: 31 lip 2010, o 22:51
przez moherowy_beret
Witam.
Zwracam się do was z prośbą o pomoc - jak mógłbym usunąć wszelkie dane z Nokii 6300 i Nokii 6500? Kod na hard reset (*#7370#) nie działa (nie wiem, może źle go wpisuję - robi się to z "pulpitu" włączonego telefonu, tak?), a przez kabel USB nie mogę się połączyć, by usunąć je "mechanicznie" (telefon jest ustawiony w "złym trybie", cokolwiek by to miało znaczyć). Dodam, że oba telefony mają rozlane wyświetlacze, co znacznie zmniejsza pole manewru (jak chociażby w kwestii zmiany trybu pod kabel USB).

Proszę Was o pomoc, to dla mnie bardzo ważne.

jojo87 edit: Przenoszę do odpowiedniego działu i poprawiam tytuł.

Re: [6300/6500] Hard reset, usuwanie danych z telefonu

PostNapisane: 1 sie 2010, o 00:25
przez jojo87
moherowy_beret, Hard Reset dostępny jest na telefonach pracujących na Symbianie a modele 6300 i 6500 działają na platformie Java. Tutaj możesz jedynie wpisać kod na przywrócenie ustawień fabrycznych ale i tak on nie usunie wszystkiego. Wiem bo ostatnio sprzedawałem Nokię 5310 XpressMusic i musiałem ręcznie usuwać pozostałości danych, oczywiście pomimo wpisaniu kodu na przywrócenie ustawień fabrycznych.

Re: [6300/6500] Hard reset, usuwanie danych z telefonu

PostNapisane: 1 sie 2010, o 09:45
przez moherowy_beret
A jaki jest kod na reset ustawień? I w jaki sposób potem mógłbym "ręcznie" doczyścić telefony, pamiętając o tym, że oba mają rozlane wyświetlacze?

Re: [6300/6500] Hard reset, usuwanie danych z telefonu

PostNapisane: 1 sie 2010, o 09:55
przez jojo87
moherowy_beret, wpisz *#7780#.

moherowy_beret napisał(a):w jaki sposób potem mógłbym "ręcznie" doczyścić telefony, pamiętając o tym, że oba mają rozlane wyświetlacze?
Chyba nie muszę ukrywać tego, że popsute wyświetlacze znacznie utrudniają doczyszczenie danych z telefonów. Mógłby Cię ktoś nakierować ile razy masz naciskać dany klawisz tak abyś wyczyścił odpowiednie dane "na ślepo". Możesz spróbować także połączyć telefon z komputerem przy pomocy aplikacji MOBILedit! Jest to znacznie bardziej zaawansowany program od Nokia PC Suite. Ma nawet opcję sterowania telefonem przez komputer ale z tego co pamiętam to nie wyświetla w programie ekranu z telefonu... a może się mylę... to byłoby chyba najlepsze rozwiązanie. Jeśli nie da rady tak to będziesz musiał ręcznie usuwać spod niego odpowiednie dane aczkolwiek nie wiem czy na pewno można - niby program mi kiedyś edytować notatnik ale w Nokii 5310 XpressMusic one były bez zmian... Kolejnym rozwiązaniem jest tymczasowa zamiana ekranów na sprawne ale jeśli sam jeszcze nigdy nie rozbierałeś telefonu to lepiej nie bierz się za to.

Re: [6300/6500] Hard reset, usuwanie danych z telefonu

PostNapisane: 1 sie 2010, o 10:16
przez moherowy_beret
Dzięki przepiękne. Wybaczcie idiotyczne pytanie: gdzie ten kod wpisać? W menu, na ekranie głównym, przy wyłączonym telefonie? I jak go potwierdzić, zieloną strzałką?

Re: [6300/6500] Hard reset, usuwanie danych z telefonu

PostNapisane: 1 sie 2010, o 10:29
przez jojo87
moherowy_beret, na ekranie głównym, tak jakbyś chciał wprowadzić ręcznie nr telefonu osoby do której chcesz zadzwonić. Kody serwisowe od telefonów Nokia nie akceptuje się "zieloną słuchawką". Zaiste dlatego, że nie służą do dzwonienia pod nie :P Po prostu po wpisaniu ostatniego znaku telefon powinien wykonać żądaną operację co skutkować będzie zmianą ekranu.

Zapomniałem o jeszcze jednym, przywrócenie ustawień fabrycznych będziesz musiał potwierdzić kodem zabezpieczającym. Domyślny kod dla Nokii to 12345.

Re: [6300/6500] Hard reset, usuwanie danych z telefonu

PostNapisane: 1 sie 2010, o 11:57
przez moherowy_beret
Kodu zabezpieczającego też nie trzeba potwierdzać? :)

Ogromne dzięki za pomoc!

Re: [6300/6500] Hard reset, usuwanie danych z telefonu

PostNapisane: 1 sie 2010, o 12:36
przez jojo87
moherowy_beret napisał(a):Kodu zabezpieczającego też nie trzeba potwierdzać?
Chyba trzeba wcisnąć przycisk potwierdzający jego wpisanie. Skąd telefon miałby "wiedzieć" czy już go wpisałeś w całości czy nie...

Re: [6300/6500] Hard reset, usuwanie danych z telefonu

PostNapisane: 1 sie 2010, o 14:01
przez moherowy_beret
Czy ktoś byłby na tyle miły i podyktował mi krok po kroku, jak zmienić tryb komunikacji w telefonie 6500 na "PC Suite" albo "Phone"? Oczywiście tak, bym mógł zmienić to na ślepo...